קבלו את מדריך הזכויות לבני נוער עובדים
הקיץ כבר בשיאו ולמרות ''עצלני הקורונה'' הרבים, יש עדיין כאלה שמבקשים לעבוד. מאות בני נוער שיצאו לחופש הגדול מחפשים עבודת קיץ ורבים מהם עתידים להשתלב במקומות עבודה בתחומים שונים. הבעיה: גם הם וגם המעסיקים שלהם נוטים שלא להתייחס ברצינות לזכויות המגיעות לעובד ולתנאי ההעסקה
קרדיט: CANVA PRO
בקיץ, הודות לתקופת העבודה הקצרה, בני הנוער והמעסיקים נוטים שלא להתייחס ברצינות לזכויות המגיעות לעובד ולתנאי ההעסקה. מסיבה זו, אצלנו בהסתדרות הנוער העובד והלומד, המהווה את הארגון היציג לבני נוער וצעירים בכל הקשור לזכויות בעבודה וייצוג מול מעסיקים, ניכרת עליה משמעותית בפניות בני נוער שהועסקו שלא עפ"י הזכויות המגיעות להם בחוק.
כדי למנוע הפרת זכויות של בני נוער בעבודה, הסתדרות הנוער העובד והלומד ממליצה לכל בני הנוער שעובדים או מחפשים עבודה להשתמש באפליקציה "עבודה+", שנותנת מענה מקיף, החל ממאגר עבודות הוגנות, דרך רישום שעות בצורה נוחה, מחשבון שכר והדמיה של תלוש השכר החודשי, ועד לאפשרות לפנות ישירות לנוער העובד והלומד לסיוע וייצוג.
קרדיט: CANVA PRO
כמו כן, בכדי לצמצם את הפגיעה בבני הנוער, הכנו בהסתדרות הנוער העובד והלומד את מדריך זכויות העבודה לבני הנוער:
אז.. למה כדאי לשים לב?
הודעה לעובד
כדי להימנע ממצב שבו מעסיקים 'בורחים ונעלמים' ואינם משלמים שכר יש לוודא, עם תחילת העבודה, קבלת הודעה המפרטת את פרטי המעסיק המלאים (שם החברה, מספר החברה, בעלי תפקידים ומספרי טלפון). בנוסף, יש לוודא את תנאי ההעסקה מראש, עד שבוע מתחילת העבודה (ולא עד 30 ימים כפי הנהוג אצל מבוגרים). בנוסף, לפני תחילת העבודה יש לדרוש מהמעסיק להחתים אתכם על כרטיס עובד (טופס 101). הודעה לעובד וטופס 101 הם המגן שלכם ובעזרתם תוכלו להבטיח ששכרכם ישולם והמעסיק לא ייעלם. ללא מסמכים אלו אתם נותרים חשופים לפגיעה ולניצול במקום העבודה.
שכר מינימום
על פי חוק, המעסיק מחויב לשלם לפחות שכר מינימום, גם במקרה שנתתם הסכמה לקבל שכר נמוך מזה. יש לשים לב שהשכר השעתי תואם לפחות למפורט בטבלה:
שעות נוספות
החוק אוסר להעסיק בני נוער למעלה משמונה שעות או בימי שבת (כפי שיוסבר בהמשך). במידה ובכל זאת הועסקתם מעל לשעות המותרות או ביום שבת, על המעסיק לשלם שכר שעתי עפ"י הקבוע בחוק העסקת מבוגרים, כמפורט בטבלה הבאה:
מנצלים את החופש כדי לעבוד, רק שלא ינצלו אותם (צילום: CANVA PRO)
שכר מלא על כל שעת עבודה
המעסיק מחויב לשלם על כל שעת עבודה! התשלום צריך לכלול שעות התלמדות, תקופת ניסיון, ישיבות עבודה, שעות הכשרה ועוד. למען הסר ספק – התלמדות ללא תשלום אינה חוקית.
שעות עבודה
מותר להעסיק בני נוער לכל היותר 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע (במקומות שבהם עובדים 5 ימים בשבוע ניתן להעסיק נוער 9 שעות במשמרת, בתנאי ששעות העבודה לא יעלו על 40 השעות השבועיות). במידה ובכל זאת הועסקתם מעל 8 שעות ביום המעסיק מחויב לשלם שעות נוספות עפ"י שכר הבסיס שלכם (ולא עפ"י שכר המינימום).
רישום ימי העבודה והשעות
המעסיק חייב לנהל רישום מפורט של שעות העבודה ובסוף כל יום להחתים את העובדים על רישום השעות, בכרטיס, מחברת או אמצעים אלקטרונים ממוחשבים. המלצתנו היא לנהל בעצמכם גם רישום נפרד – מסודר ומדויק – של השעות והימים של העבודה. בצורה הזו תדעו מהו השכר לו אתם זכאים, ויהיה קל יותר לבדוק שהתקבל תשלום מלא והוגן.
גיל העסקה
במהלך חופשת הקיץ מותר להעסיק נוער החל מגיל 14, ובמהלך שנת הלימודים ניתן להעסיק נוער מגיל 16 בלבד. רק במקרים מיוחדים, בהם אישר משרד החינוך את סיום הלימודים של הנער/ה, יהיה ניתן להעסיקו/ה כבר מגיל 15.
ניכויים מהשכר (תשלומי מיסים)
נער שמשתכר מתחת לסכום של 7,613 ₪ בחודש ונערה המשתכרת מתחת לסכום של 8,516 ₪ – פטורים מתשלומי מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות. על המעסיק חל איסור מוחלט לבצע ענישה כספית, ולפיכך אסור לו להטיל קנסות או ניכוי כספי בגין נזק שנגרם ע"י עובד/ת. הורדות אלו נחשבות לניכויים שלא כדין וחושפים את המעסיק לתביעה. כמובן שאם התברר שנעשה נזק במזיד, אזי העובד/ת חשופ/ה לתביעה פלילית.
הפסקות
כל יום עבודה ארוך משש שעות עבודה מחייב את המעסיק לתת הפסקה של 45 דקות למנוחה, מתוכם לפחות חצי שעה רצופה. למעסיק מותר לנכות את זמן ההפסקה מהשכר, רק אם ניתנה הפסקה של חצי שעה רצופה לפחות.
עבודת לילה
החוק קובע כי אסור להעסיק מתחת לגיל 16 אחרי השעה 20:00 בלילה. עובדים/ות מעל גיל 16 יכולים לעבוד עד השעה 22:00 בלילה במהלך שנת לימודים, ובחופשת הקיץ ניתן להעסיקם עד השעה 24:00. במקרה כזה המעסיק מחויב לספק לעובד הסעה לביתו.
החזרי נסיעה
בנוסף למשכורת, עובדים/ות זכאים להחזרי הוצאות עבור הנסיעה לעבודה וממנה. ע"פ חוק, המעסיק מחויב לשלם רק את הסכום המינימלי הדרוש כדי להגיע לעבודה ולחזור הביתה, ואינו מחויב להחזיר סכום העולה על 22.60 ₪ ליום עבודה. בנוסף, עובד/ת שמתגורר/ת במרחק של עד 500 מטר ממקום עבודתו (או במרחק 2 תחנות אוטובוס) אינו/ה זכאי/ת לקבל החזרי נסיעות. במידה והעבודה מסתיימת בשעה שבה אין תחבורה ציבורית, על המעסיק להחזיר הוצאות נסיעה במונית, כנגד הצגת קבלה.
חופשה שנתית
בני נוער העובדים במשרה מלאה זכאים ל18 ימי חופשה בשנה, המשולמים על ידי המעסיק. במשרה חלקית המעסיק מחויב למנות את ימי החופשה בהתאם להיקף המשרה. חשוב לדעת, כי לגבי ימי חופש שלא נוצלו – על המעסיק לשלם את פדיונם בסיום העבודה (פיצוי כספי בשווי ימי החופש). במידה ועבדתם/ן פחות מ75 ימים, תהיו זכאים/ות לתשלום חופשה בסך 4% מהשכר הכולל.
סביבת עבודה בטוחה
עבודות בקיץ מתאפיינות פעמים רבות בסחיבת ציוד כבד, עבודה ממושכת בשמש או עד שעות מאוחרות. על המעסיק מוטלת האחריות לדאוג שהעובדים/ות לא ייפגעו ולמנוע מהם לסחוב משא כבד, כאשר סחיבת ציוד של מעל 12.5 קילו לבנים ומעל 8 קילו לבנות אסורה על פי חוק (סחיבה של ציוד כבד באמצעות מריצה מותרת עד 50 ק"ג, כולל משקל המריצה). סחיבה של משקלים מתחת למשקלים אלו מותרת עד למשך שעתיים בלבד.
על המעסיק מוטלת האחריות לאפשר לעבוד בצל ככל שניתן ולקחת הפסקות מים ככל שצריך. בנוסף, עליו לתדרך בדבר הסכנות העשויות להיות כרוכות במסגרת העבודה ולספק ציוד במגן במידת הצורך.
חשוב לציין כי המעסיק צריך למנוע הטרדה מינית בעבודה ולהיות מודע ליחסים שבין העובדים והעובדות, כל שכן ליחסים בין מנהלים לעובדים ועובדות, ולתלות תקנון למניעת הטרדה מינית בעבודה.
עוד כתבות
המלצות נוספות
האם הכתבה עניינה אותך?